Saturday, January 5, 2008

Algus

Eile teatas minu 5 aastane poeg, et tal läheb susse vaja. Sooje susse. Ja et sussidel peab olema kuusk. Kuna ta armastab sooja ja tal hakkab väga kergesti külm (teatavasti on mehed ikka see õrnem pool), vaatasin üle oma lõngavarud, võtsin välja mõõdulindi ja vihiku ja asusin asja kallale. Oma poja abiga saavutasin sellise tulemuse:




Ja peale natukest improviseerimist, arvutamist ja harutamist sain sellise tulemuse:


Mul ei ole õrna aimugi, millist lõnga ma kasutasin, need olid jäänukid väga ammusest ajast, aga tulemus ei ole laita ning (mis kõige tähtsam) minu pojale meeldivad need sussid väga.

Ja siin on tegemise opetus ning see on ka pdf-na alla laaditav nii eesti keeles kui ka in english:

Lapse kuusega sussid

Kudumisproov:

10 cm x 10 cm= 10 silmust x 16 rida (pärlkude)

Vardad: Nr. Pikad varadad ja nr 5 sokikudumise vardad või lühikesed ringvardad.

Lõng: Nr 5 varrastega paksu löngaga (et sussid vastupidavad ja tugevad jääksid siis parem on vötta löng, mis on möeldud veel jämedamate varraste jaoks kui nr. 5)

Õpetus:

Loo 20 silmust ja koo 10 cm pärlkoes (16 rida). Koo mõlemalt poolt 3 silmust kokku. Edasi koo ripskoes. Peale 5 sentimeetrit ripskude kahanda nii rea alguses kui ka lõpus igal real 1 silmus kuni vardale on jäänud 2 silmust. Koonda ka need silmused. Õmble suss pealt (ripskoes kootu ja koondatud 3 silmust) ja tagant kokku. Tulemus (pildil juba ääre ja kuusega) on selline:

Nüüd loo ülemisesse äärede peenema lõngaga (mina kasutasin Schachmayr nomotta ”Bergamo” 50 gr/140 m), aga ikka vardaid nr. 5 kasutades, 50 silmust, koo 1 ring parempidi, 1 ring pahembidi koega (see aitab äärt õigesti ära pöörata) ja seejärel 3 ringi parempidi. Koo seejärel 4 (vöi muu meelepärane arv) ringi ääremustrit ja lõpeta töö.

Kuusk:

NB! Kogu kuusk on kootud ripskoes.

NB! Minu kuusel on äär silmuseline (st. Rea viimane silmus on kootud pahempidi, aga kahtlemata jääb kuusk ilus ka kui viimane silmus parempidi kududa, st. äär jääb sõlmeline).

Loo rohelise lõngaga 11 silmust, koo 3 rida ning edasi koonda igal järgneval real mölemast äärest 1 silmus (st. Peale 4-nda rea kudumist jääb vardale 9 silmust, peale 5 rea kudumist jääb vardale 7 silmust jne) kuni vardale on jäänud 3 silmust. Nüüd loo ühele poole juurde 3 silmust ja järgmisel real loo teisele poole juurde 3 silmust (kokku 9 silmust), koo 2 rida ja seejärel kahanda jälle igal real mõlemast äärest 1 silmus kuni vardale on jäänud 3 silmust. Seejärel loo kummalegi poole 2 silmust, koo 2 rida ja kahanda seejärel igal real mõlemalst äärest 1 silmus, kuni vardale on jäänud 3 silmust. Koonda viimased silmused ja lõpeta töö.

Ääremuster:



Kuusk:

No comments: